Showen in Tica

 

Showen in TICA

Deze brochure is bedoeld als een korte handleiding over het TICA showsysteem en een uitleg hoe de puntentelling voor titels werkt.

TICA

The International Cat Association (TICA) is een overkoepelende organisatie welke haar hoofdzetel heeft in Harlingen, Texas (USA).

Deze organisatie geeft stambomen en registratiebewijzen uit. Shows worden uitgevoerd door clubs welke bij TICA zijn geregistreerd. Hier is de Nederlandse club Cats and Tulips er een van.

In TICA wordt volgens een zogenaamd ringen systeem gekeurd.

De show

Zoals al vermeld, wordt gekeurd volgens een ringensysteem. Deze naam is er aan gegeven vanwege hoe de keurruimte is opgesteld.

De keurmeester keurt de katten op de rafel, welke binnen een halve cirkel van kooien staat (dit wordt een ring genoemd).

Uw kat heeft een nummer welke ook in de catalogus staat vermeld. Wanneer uw kat aan de beurt is, wordt het nummer van uw kat omgeroepen en tevens wordt omgeroepen naar welke ring u met uw kat moet.

Wanneer uw kat is omgeroepen, brengt u de kat zelf naar de desbetreffende ring en plaatst hem in de kooi waar uw nummer op staat. Daarna kunt u voor de ring gaan zitten. Het is niet de bedoeling dat u bij uw kooi blijft staan of met de keurmeester een gesprek aan gaat.

 

Wanneer er dingen zijn die de keurmeester moet weten, dan laat u dat aan de clerk weten. De clerk zit aan de tafel van de keurmeester en zorgt ervoor dat alles in de ring goed verloopt.

Wanneer de keurmeester klaar is met uw kat, zet de keurmeester uw kat terug in de kooi. U mag uw kat er pas uithalen wanneer het nummer op de kooi plat neer wordt gelegd door de keurmeester of door de clerk. Dit is in TICA het teken dat de keurmeester klaar is met de keuring van de desbetreffende kat.

Keursysteem

In TICA worden de katten verdeeld in de volgende klassen: Volwassen katten, Kittens (4 – 8 maanden), Kastraten, Huiskatten en Huiskat kittens (4 – 8 maanden). Er zijn 2 typen ringen: Specialty (SP) en Allbreed (AB). Bij een SP ring worden de langharen gescheiden van de kortharen gekeurd. Bij een AB ring worden de langharen en de kortharen samen gekeurd en met elkaar vergeleken.

Bij een keuring van een ras worden eerst alle katten van dezelfde kleur met elkaar vergeleken, daarna alle katten van dat ras welke in dezelfde divisie zitten. Een divisie is een groep van kleuren met dezelfde eigenschappen. Bijvoorbeeld zwart, wit en blauw zijn allemaal eenkleurige katten en vallen hierdoor in de Solid Division. Vervolgens wordt bepaald welke katten de keurmeester de beste van dat ras vond.

Nadat alle katten van een bepaalde klasse (bijvoorbeeld kittens) zijn gekeurd, moet de keurmeester bepalen welke hij de beste katten van deze klasse vond. Deze katten komen in aanmerking voor een finale.

Puntentelling

U krijgt bij TICA geen geschreven rapport. Als u wilt kunt u zelf de resultaten van uw kat bijhouden in de catalogus. Wanneer u in de catalogus kijkt ziet u dat er voor en achter de naam van uw kat een stippellijn staat. Links is voor de resultaten op zaterdag en rechts voor de resultaten op zondag. Bovenaan de pagina staan de afkortingen van de keurmeesters. Op de stippellijn kunt u de resultaten van uw kat opschrijven in de kleurklasse. Dit doet u door middel van een 1, 2, 3, 4 of 5 op te schrijven. Welke plaats uw kat in zijn kleur heeft behaald kunt u zien aan de kleur ribbon (lint) welke de keurmeester op uw kooi hangt.

Blauw lint   1 = Best of Color (BOC)

Rood lint    2 = 2nd Best of Color

Geel lint     3 = 3rd Best of Color

Groen lint  4 = 4th Best of Color

Wit lint       5 = 5th Best of Color

 

Verder ziet u in de catalogus ook BOD en/of BOB staan. Hierachter vult u de katnummers in die 1e, 2e en 3e BOD en/of BOB zijn geworden.

(BOD = Best of Division / BOB = Best of Breed)

Zwart lint   Best of Division

Paars lint    2nd Best in Division

Oranje lint  3th Best in Division

 

Best of breed wordt niet aangegeven met een ribbon, maar aangegeven door de keurmeester.

 

Wanneer uw kat een plaats in de finale heeft behaald, noteert u het resultaat op de desbetreffende pagina die zich meestal achter in de catalogus bevindt.

 

Titels

Net als bij andere verenigingen kunt u bij de TICA titels halen voor de bij TICA erkende rassen. Deze titels zijn specifiek voor de TICA.

Ook huiskatten kunnen hun eigen titels halen.

Om de titels van uw kat te registreren, dient u voor uw kat een registratienummer bij TICA aan te vragen. U kunt uw kat eenmaal showen zonder registratienummer, daarna verliest uw kat de behaalde punten op eerdere shows.

 

De volgende punten tellen mee voor de berekening voor titels: punten voor BOC, BOD en de finale plaats. Voor de Best of Breed (BOB) krijgt u geen punten.

1e BOC is 25 punten   1e BOD is 25 punten

2e BOC is 20 punten   2e BOD is 20 punten

3e BOC is 15 punten   3e BOD is 15 punten

4e BOC is 10 punten

5e BOC is 5 punten

 

Voor elke plaats in de final krijgt u een bepaald aantal punten.

Punten voor een AB final

1e plaats is 200 punten

2e plaats is 190 punten

3e plaats is 180 punten

4e plaats is 170 punten

5e plaats is 160 punten

6e plaats is 150 punten

7e plaats is 140 punten

8e plaats is 130 punten

9e plaats is 120 punten

10e plaats is 110 punten

 

Punten voor een SP final

1e plaats is 150 punten

2e plaats is 140 punten

3e plaats is 130 punten

4e plaats is 120 punten

5e plaats is 110 punten

6e plaats is 100 punten

7e plaats is 90 punten

8e plaats is 80 punten

9e plaats is 70 punten

10e plaats is 60 punten

 

Hieronder volgt een lijst van de titels die uw kat kan behalen met de bijbehorende benodigde punten en finale plaatsen.

Champion

300 punten van 4 verschillende keurmeesters en 1 final.

Grand Champion

1000 punten met 6 finals bij 4 verschillende keurmeesters, waarvan er minstens 3 in de Top 5 SP of Top 10 AB moeten zijn.

Double Grand Champion

2000 punten plus 1 finale in de Top 5 SP of Top 10 AB als een GRC/GRCA/GRM

Triple Grand Champion

3000 punten plus 1 finale in de Top 5 SP of Top 10 AB als een DGC/DGCA/DGM

Quadruple Grand Champion

4000 punten plus 1 finale in de Top 5 SP of Top 10 AB als een TGC/TGCA/TGM

Supreme Grand Champion

6000 punten plus 1 Best Cat als een QGC/QGCA/QGM

 

Regional Award

Naast de behaalde punten en finale plaatsen houdt TICA de stand bij van de Beste 25 Volwassen Katten, Kittens, Kastraten en Huiskatten van een bepaalde regio.

Hierbij wordt naast de behaalde punten voor finale plaatsen, ook punten toegekend aan het aantal katten wat ‘verslagen’ is in een bepaalde ring. Bijvoorbeeld: er zijn 40 katten gekeurd door de keurmeester en uw kat haalt een tweede plaats tijdens een AB final. In dit geval ontvangt uw kat 190 + 38 punten .

 

Deze winnende katten krijgen na het seizoen een certificaat (award) en een mooi lint wat wordt uitgereikt op het feestelijke banket tijdens de jaarlijkse Regionale Show. Daarnaast ontvangt de kat de eretitel RW (Regional Winner).

Nederland valt in de regio Noord Europa (EN). Uw kat moet bij TICA geregistreerd staan om voor deze awards in aanmerking te komen.

 

 

 

 

 

Deze brochure werd samengesteld door Cats and Tulips, de Nederlandse TICA club.

Wilt u ons steunen door lid te worden of heeft u nog verdere vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Op onze website vindt u onder ‘contact opnemen’ alle belangrijke telefoonnummers en email adressen.

 

Cats and Tulips

Website: www.catsandtulips.nl